PAREL Express

De Oisterwijkse toeristentrein, de PAREL Express, is een bekende verschijning in Oisterwijk.

Stichting Ons Oisterwijk beheert dit attractieve recreatieve vervoermiddel en heeft een enthousiaste club vrijwillige chauffeurs die u met plezier de omgeving van Oisterwijk tonen. En niet alleen voor de toeristische sector, de route van de PAREL Express door recreatief Oisterwijk, maar de vrijwilligers van de PAREL Express staan ook klaar voor diverse evenementen en sociaal-maatschappelijke projecten. Het motto van de PAREL Express is dan ook: “Verbindt mensen in en met Oisterwijk”.

Laatste seizoensnieuws

De PAREL Express is buiten de zondagen te boeken tot 45 personen (of tot 50 kinderen) en kost euro 85,00 per uur (minimaal 285 euro). Inbegrepen zijn de chauffeur, brandstof, begeleider, verzekeringen en is btw-vrij . Wilt u tevens gebruik maken van een professionele stads- of natuurgids dat wordt deze prijs met euro 85,00 verhoogd. Er kunnen desgewenst een beperkt aantal rolstoelen en rollators mee op de trein. Locaties, consumpties en/of andere (culinaire) zaken zijn in overleg te regelen. Een andere optie is dat u en/of uw gezelschap deelneemt aan de zomertoer met het ‘hop on hop off’ principe.

Reeds geplande en dus ook beschikbare ruimte ziet u onderaan deze pagina in de PAREL Express planning.

Informatie of aanvragen groepsrit (Klik hier)

Culinaire Tour

De Oisterwijkse toeristentrein PAREL Express is in 2018 gestart met de eerste culinaire tour, daarna bijna alle maanden een vervolg! In verband met corona heeft de culinaire tour uiteraard ook stilgelegen.

De culinaire tour is een heerlijk avondje uit in Oisterwijk!

Lees meer over de Culinaire Tour met de PAREL Express

PAREL Express Zomertoer – Natuurtoer

De zomertoer wordt in 2023 verzorgd op zondagen vanaf 15 juni tot en met 15 september. Dit in de vorm van “hop on hop off”. Prijzen, route en vertrektijden staan op deze pagina (klik hier).

Populair is ook de Natuurtoer met natuurgids Frans Kapteijns. Prijzen, informatie en reserveren kan hier (klik hier)

Ontmoeting in Beweging

Met de PAREL Express vanuit alle wijken onderweg naar het Zwembad

Door een unieke samenwerking van de Oisterwijkse Stichtingen Ons Oisterwijk en Oisterwijk Centraal, ging in het voorjaar van 2017 een fantastisch project van start: “Senioren in Beweging” met in 2018 een vervolg onder de naam ‘Ontmoeting in Beweging’. Senioren (50+) kunnen plaatsnemen in De PAREL Express en na een gezellig ritje door Oisterwijk gaan zwemmen in zwembad Den Donk. Wie niet van water houdt kan ook deelnemen! Er worden leuke activiteiten georganiseerd.

Meer informatie en aanmelden Ontmoeting in Beweging (Klik hier)

Mindervaliden

Vanwege de ingebouwde oprijplaten is de PAREL Express ook geschikt voor mindervaliden en mensen die gebonden zijn aan een rolstoel. Vanwege de planning van de beschikbare plaatsen is vooraf aanmelden noodzakelijk.

Er kunnen maximaal 3 rolstoelen en maximaal 6-10 rollators mee met de PAREL Express. Elektrische rolstoelen kunnen in beginsel niet mee in de PAREL Express. Er zijn wellicht mogelijkheden hiervoor als er voldoende eigen begeleiding aanwezig is om de elektrische rolstoel (maximaal 1) te begeleiden bij het in- en uitrijden. Hoewel de chauffeur/gids van de PAREL Express zal helpen met in/uitstappen of -rijden, blijft het de verantwoordelijkheid van de rolstoelgebruiker (c.q. zijn/haar rolstoelbegeleider) om de trein in/uit te stappen en/of te rijden. Gebruik van de PAREL Express is voor rolstoelgebruikers dus op eigen risico.

Historie

Iets meer dan zestig jaar geleden bracht busonderneming Pevio een toeristentreintje naar Oisterwijk. Het trok door het centrum, van en naar de Oisterwijkse bossen en recreatieve locaties. Het behoorde bij de naoorlogse groei van toerisme en recreatie in Oisterwijk. Het treintje ging van het station naar de uitbatingen in de bossen, zoals de Gemullehoeken, Rommeldam, het Natuurtheater, Groot- en Klein Speijck, het hertenkamp, hotel De Rosep, Scheibaan en uiteraard naar het VVV-huisje op De Lind.

In 2010 werd, na jaren van gemis, een nieuw toeristentreintje geboren. Met ondernemerschap en inzet van vrijwilligers kwam de toeristentrein opnieuw in het straatbeeld van Oisterwijk, inclusief gids, die tijdens de rit vertelt over diverse interessante en leuke wetenswaardigheden. Deze PAREL Express is sinds 2016 in beheer van de Stichting Ons Oisterwijk.

Film

Een voorbeeld van een evenement waarbij de PAREL Express dankbaar werd ingezet:

Op onderstaande weekagenda kunt u zien of de PAREL Express nog beschikbaar is. Uw reserveringsaanvraag kunt u hier plaatsen (Klik hier).

Op onze vervoersdiensten zijn de volgende Algemene Voorwaarden van Toepassing: Algemene Voorwaarden PAREL Express (klik hier).

Op onderstaande weekagenda kunt u zien of de PAREL Express nog beschikbaar is. Uw reserveringsaanvraag kunt u hier plaatsen (Klik hier).

Op onze vervoersdiensten zijn de volgende Algemene Voorwaarden van Toepassing: Algemene Voorwaarden PAREL Express (klik hier).