Projecten met Ons

Oisterwijk Express wordt PAREL Express

De Oisterwijkse toeristentrein Oisterwijk Express gaat verder onder de naam PAREL Express en komt in beheer van Stichting Ons Oisterwijk.

Toin Verhoeven geeft de sleutel over aan Harrie Marsé.

Toin Verhoeven geeft de sleutel over aan Harrie Marsé (Foto: Oisterwijknieuws.nl)

Het huidige bestuur van de Stichting Toeristentrein Oisterwijk, die met hart en ziel de trein hebben opgezet en afgelopen jaren hebben geëxploiteerd, kunnen de activiteiten niet langer combineren met de drukke werkzaamheden in de eigen onderneming Piet Plezier BV en Quattrcocycle BV. Voor de stichting Ons Oisterwijk is een enthousiaste club vrijwilligers gevonden die de toeristentrein voor Oisterwijk kunnen behouden, het eigendom van de trein over willen nemen en de exploitatie verzorgen. Vanuit dat belang en met die visie wil de stichting de trein breed gaan inzetten voor diverse doelgroepen en activiteiten. Het exploiteren van de toeristentrein past  prima bij de doelstellingen van de stichting.

Bij een nieuwe start en nieuwe activiteiten hoort ook een nieuwe naam: De PAREL Express. Deze naam verwijst naar de recreatieve slogan: Oisterwijk,  Parel in het Groen. Na de zomerperiode krijgt de trein een nieuwe uitstraling, die past bij de doelstellingen van de PAREL Express. Ook zal er dan meer bekend worden gemaakt over de toekomstige nieuwe invulling van de trein en haar motto: “Verbindt mensen in en met Oisterwijk”.

Het oude treintje uit 1954

Iets meer dan zestig jaar geleden bracht busonderneming Pevio een toeristentreintje naar Oisterwijk. Het trok door het centrum, van en naar de Oisterwijkse bossen en recreatieve locaties. Het behoorde bij de naoorlogse groei van toerisme en recreatie in Oisterwijk. Het treintje ging van het station naar de uitbatingen in de bossen, zoals de Gemullehoeken, Rommeldam, het Natuurtheater, Groot- en Klein Speijck, het hertenkamp, hotel De Rosep, Scheibaan en uiteraard naar het VVV-huisje op De Lind. Hoe lang het treintje heeft gereden is niet exact bekend. Wel bekend: Pevio reed met hun treintje ook langs de in 1954 opgerichte midgetgolfbanen aan de Vennelaan. En precies die locatie zou decennia later de thuisbasis worden van een nieuw initiatief; in 2010 werd na jaren van gemis een nieuw toeristentreintje geboren. Het was de Oisterwijk Express. Met ondernemerschap en inzet van vrijwilligers kwam de toeristentrein opnieuw in het straatbeeld van Oisterwijk, inclusief gids die tijdens de rit vertelt over diverse interessante en leuke wetenswaardigheden.

Lees hier meer over de PAREL Express, haar route, programma en prijzen.

Lees hier de volledige informatie en plannen 

Project IJsbaan
Na een jaar van afwezigheid op De Lind in Oisterwijk, keerde de toen nog openlucht-ijsbaan terug op het Lindeind, tussen de bomen en midden in het bruisende centrumhart. Vanaf dat jaar echter voorzien van een overdekte sporthal, met aangesloten verwarmde horeca.

Verkiezing van 'Het monster van de ijsbaan' (Foto: Oisterwijknieuws.nl).

Verkiezing van ‘Het monster van de ijsbaan’ (Foto: Oisterwijknieuws.nl).

Wat ooit met veel enthousiasme werd gestart, werd ook nu weer met vele vrijwillige handen en sponsoren opgericht tot een toen vrij unieke verschijning; een overdekte ijsbaan midden in een bruisend recreatief centrum. De promotie van die ijsbaan zorgde voor een aantrekkelijke decembermaand en Nieuwjaars week in Oisterwijk. Het werd een jaarlijkse traditie.

Nog steeds dragen de leden van Ons Oisterwijk bij aan de huidige ijsbaan edities, ondertussen in hun dagelijkse organisatie overgenomen door andere enthousiaste kartrekkers.

Promotietour Stoomtrein door Brabant
In het kader van 150 Jaar Spoor in Oisterwijk volgde de stoomtrein zondag 13 september 2015 een historische traject en werden alle steden langs de lijn aangedaan. Door de burgemeester van Oisterwijk werden de burgemeesters en wethouders ‘langs de lijn’ uitgenodigd, kwam de commissaris van de Koning en werden de media en VVV’s van al die steden actief betrokken bij dit project.

IMG_1394

Vrijwilligers genieten van hun project, de Stoomtrein door Brabant (Foto: Oisterwijknieuws.nl).

In de optiek van de stichting en vele van haar partners, heeft de inzet van de stoomtrein en de PR er omheen een zuigende werking gehad, zodat nog meer mensen Oisterwijk weten te vinden. In de PR en publiciteit, die enkele maanden voor aanvang werd gestart en waaraan de redactie van Oisterwijk Nieuws met plezier heeft meegewerkt, werden de inwoners van die gemeenten op het gebeuren, de reden en de kwaliteiten van Oisterwijk geattendeerd.

Daarnaast werden inwoners van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom in de gelegenheid gesteld om de treinrit mee te maken. Betere ambassadeurs voor het Oisterwijkse zijn nauwelijks denkbaar, getuige de vele geïnteresseerde bezoekers langs de lijn en de media aandacht waarop deze promotietour door Brabant mocht rekenen.

Een perfect bij de stichtingsdoelstelling passend project met bovenlokale betekenis en promotionele waarde voor Oisterwijk.